Clearview = Het tegenovergestelde van Anoniem
Wie is die persoon op straat? Clearview weet de oplossing
Plannen beginnen vorm te krijgen om anonimiteit uit te schakelen
Het kon al langer om via foto’s naar vergelijkbare foto’s te zoeken. Denk aan de site Ria 20 jaar geleden al, daarna en tot nu toe weet iedereen dat je foto kunt zoeken met een foto die je zelf upload. Deze resultaten waren jaren geleden al verbluffend, maar nu wordt het heel spannend!! Anoniem op straat, dat was is al lang niet meer met alle camera’s op elke hoek, daar zijn we redelijk aan gewend geraakt.
Clearview AI is een Amerikaans technologiebedrijf dat software voor gezichtsherkenning levert, waarvan zij beweren dat deze voornamelijk op de markt wordt gebracht voor wetshandhavingsinstanties.
De nieuwe app CLEARVIEW maakt het zelfs mogelijk om straks iedereen te herkennen! Op straat, op een feestje, iemand op een kilometer afstand, of de Tinderdate die voor je neus zit, Snel een foto maken en scannen maar, en dit alles in een fractie van een seconden!
Waar komen die foto’s vandaan die de vergelijking maken?
Een foto die je maakt moet met iets vergelijken worden, en daarvoor is er een database opgericht bij Clearview, inmiddels zijn ze al lekker bezig en hebben nu al meer dan 3.000.000 foto’s in de database verzameld. De foto’s komen overal en nergens vandaan. Op internet kun je bedenken dat ze afkomstig zijn van bijvoorbeeld je Facebook profiel, of een datingsite zoals Tinder of Badoo, of je Gmail account waaraan je telefoon zit gekoppeld en met Whatsapp waarop je profielfoto’s staat. Aan de hand van een mobiel kunnen ze straks ook in de database toevoegen waar je je bevind (GPS track toestemming apps zoals missouri university wil gebruiken). Kortom, gezichtsherkenning, locatie en je persoonsgegevens kunnen achterhaald worden. Dus hoe meer mensen gebruik maken van sociaal media als Facebook, Tinder, Whatsapp, en de meer je deelt aan info hoe meer er straks openbaar gezien kan worden door iedereen die even een foto van je maakt. Heel spannend dus!
Een expert in gezichtsherkennings vertelde dat de technologie in 99% van de gevallen het bij het juiste eind heeft. De algoritmes op de dag van vandaag zijn zeer nauwkeurig. Clearview kan dit, de hoeveelheid bij elkaar geschraapte database is tot veel in staat. Normaliter zou je met Google foto zoeken veel vergelijkbare foto’s vinden, eigenlijk te veel. En daar komt nu een einde aan, aldus Clearview die zeer nauwkeurig alles scant.
Gezichtsherkenning moet gecontroleerd worden?
Gebruik van Clearview door overheden van tegenwoordig kan onverstandig zijn, want blind vertrouwen in autoriteit is de grootste vijand van de waarheid.
De app zal uiteindelijk voor iedereen toegankelijk zijn, als het niet snel veranderd.
Video voorbeeld China heeft een vergelijkbaar systeem. Data koppelen is kinderspel