Wifi installeren repeater en versterker

Wifi installeren repeater en versterker

Wifi installeren = Checklist!
De beste wifi versterker installeren

Wifi installeren thuis met of zonder WPS knop
Het gemak van wifi zet veel mensen ertoe aan om ook thuis een wifi netwerk te installeren. Geen gedoe met kabels overal en op iedere plek in huis, met ieder apparaat, het internet op: dat wil toch iedereen? Bovendien is het gastvrij als je je bezoekers draadloos internet kunt aanbieden voor hun telefoons. Ontdek hier hoe gemakkelijk wifi installeren is in ieder huis, hoe je het veilig houdt met de WPS knop, en hou je omgaat met plekjes waar je moeilijk signaalbereik hebt.

Checklist wifi installeren
Wat heb je nodig voor een wifi netwerk in je huis?

Allereerst zal je een werkende internetaansluiting moeten hebben. Vervolgens heb je een router of access point nodig die het signaal draadloos kan versturen (een wifi router of access point) Voor optimaal gebruiksgemak en veiligheid kun je een wifi router kiezen met een WPS knop. Vervolgens moet je nagaan of alle apparaten wifi hebben. Alle moderne smartphones, tablets en laptops hebben dit vaak gewoon ingebouwd, maar sommige (oudere) PC’s bijvoorbeeld, niet. Dan heb je een USB wifi adapter nodig

Werking router of access point
Als je thuis internet hebt, is een router of access point een apparaat dat het internetsignaal verdeelt over alle apparaten die toegang willen. Een router kan daarnaast ook een lokaal netwerk mogelijk maken, zodat je computers voor elkaar beschikbaar zijn. Met een thuisnetwerk kun je bijvoorbeeld ook een centrale thuisserver met bestanden hebben, of een centrale printer die alle computers kunnen gebruiken. Meestal krijg je van je internet service provider een router of access point meegeleverd, maar het is ook mogelijk je eigen te gebruiken.

Houd je wifi veilig met de WPS knop
Alle computers draadloos verbinden heeft een nadeel: het signaal kan worden afgeluisterd, en onbevoegden kunnen zo ook toegang krijgen tot het netwerk. Dit kan relatief onschuldig zijn, maar ze kunnen ook kwaadwillende software planten, of illegale sites bezoeken via je internetaansluiting. Hiervoor kun je het beste je wifi beveiligen door versleuteling. Dat doet de router meestal vanzelf. Een gebruiksvriendelijke manier om je netwerk te beveiligen is WPS. Met de WPS knop kunnen nieuwe apparaten toegang krijgen. Deze apparaten worden vanaf dan herkend en krijgen toegang, andere apparaten niet.

Wifi installeren met zwak signaal: doe-het-zelf oplossing

Het kan gebeuren dat je in de verste uithoeken van je huis ook wifi wilt, maar dat het door omstandigheden niet mogelijk is om je router of access point optimaal te plaatsen. Een doe-het-zelf manier om dit probleem te verhelpen, is door een ‘schotelantenne’ te bouwen van bijvoorbeeld aluminiumfolie of een oud conservenblik. Plaats deze schotel achter de antenne van router en (indien mogelijk) wifi-ontvanger en richt deze op elkaar.

Wifi installeren met zwak signaal: gebruikt een repeater
Als de oplossing met een zelfgemaakte schotelantenne niet werkt, is er nog geen reden tot wanhoop. Je kunt namelijk ook een repeater gebruiken voor verder gelegen plekken. Een repeater vangt het wifi signaal op en stuurt het door: zo vergroot je het bereik. Juist bij het gebruik van een repeater toont zich ook de kracht van WPS. Met één druk op de WPS knop van zowel router als repeater is er een veilige en goede verbinding.

Wifi versterker installeren
Heb je een groot huis of kantoor waar je overal een goed werkend wifi signaal nodig hebt? Een enkele router of access point kan vaak onvoldoende sterkte hebben om over grotere afstanden een bruikbaar signaal te geven. Zeker als dat signaal onderweg allerlei obstakels tegenkomt. Gelukkig zijn er manieren om hier omheen te werken. Hier lees je welke oplossingen er zoals zijn, wil je een wifi versterker installeren.

Access points als wifi versterker
Access points zijn een ideale manier om een ruimte van wifi te voorzien. Je hoeft alleen kabels aan te leggen naar de punten waar een Access Point nodig is, en je kunt ze (met een kabel) onderling doorverbinden. Dit is een ideale oplossing voor een huis of kantoor met veel kamers. Apparaten (behalve iOS en OS X apparaten) laat je gemakkelijk en veilig verbinding maken met een Access Point door de WPS knop in te drukken. Sommige access points zijn waterdicht, zodat je ook in de tuin of op het terras van wifi kunt genieten!

Wifi uitbreiden met powerline adapters
Wifi is handig, omdat je niet steeds een kabel hoeft aan te sluiten op een apparaat om ermee op internet te kunnen. Het is ook handig omdat je dus geen heel kabelnetwerk in je huis of op kantoor hoeft aan te leggen. Het oplossen van een wifi signaaltekort door een deel van je netwerk te bekabelen, lijkt dus een beetje tegenstrijdig. Maar er is een oplossing waarbij je geen kabels hoeft te leggen: Powerline adapters gebruiken het elektriciteitsnetwerk in huis en veranderen je stopcontacten in ethernetpoorten. Daar kun je dan computers of een access point op aansluiten.

Multiroom wifi
De meest elegante (want geen ethernetkabels) oplossing voor een huis of kantoor waar één router niet voldoende signaal levert, is multiroom wifi. Zo’n pakket bestaat uit meerdere, gelijkwaardige stations die het signaal van elkaar ondersteunen en zo door alle benodigde kamers spreiden als een soort web. Als je bijvoorbeeld met een telefoon of tablet rondloopt zal deze zonder haperingen het signaal ontvangen. Multiroom wifi pakketten zijn zeer eenvoudig te installeren en sommige beschikken over een WPS knop voor makkelijke, beveiligde toegang.

Wifi repeater als versterker
Wil je geen (extra) kabels als onderdeel van je netwerk, maar is multiroom wifi geen optie, bijvoorbeeld omdat je al een router hebt? Dan zijn repeaters de oplossing om moeilijk bereikbare plekken ook van signaal te voorzien. Repeaters vangen het signaal op van de bron of van een andere repeater, en zenden dat opnieuw uit. Zo vergroot je het bereik van het originele signaal. Repeaters verbind je eenvoudig en beveiligd met elkaar, met de router of met wifi apparaten door een druk op de WPS knop.

De beste wifi versterker installeren
Wat de beste oplossing is, hangt van je situatie en behoeften af. Zeker is wel dat er genoeg mogelijkheden zijn om te voorkomen dat er ergens een zwak signaal heerst. Doordat al deze apparaten vaak met een WPS knop zijn uitgerust, is een wifi versterker installeren een fluitje van een cent om zo je wifi netwerk uit te breiden.