Printer draadloos wifi aansluiten wps

Printer draadloos wifi aansluiten wps

Printer via wifi = WPS knop 100%
Printer met wifi aansluiten via WPS knop

Printer met wifi aansluiten met of zonder WPS knop
Printers worden steeds zeldzamer, maar toch kunnen er nog genoeg redenen zijn om er een te hebben. Zeker als je deze zakelijk gebruikt, is een printer eigenlijk onmisbaar. Dan is het ook handig om zonder gedoe vanaf iedere computer of apparaat te kunnen printen, in plaats van een printer die vast aan een computer is verbonden. Als je een wifi netwerk hebt, zijn er steeds meer printers beschikbaar die je daarin draadloos kunt aansluiten. Hoe je dat doet, en hoe je vervolgens kunt printen met een draadloze printer, lees je hieronder.

Printer met wifi aansluiten met WPS knop
Als je wifi printer beschikt over WPS, en je wifi router / access point ook, dan is het mogelijk de printer via WPS aan te sluiten op het netwerk. Het kan zijn dat je printer een speciale WPS knop heeft, zeker als de printer geen display heeft. Anders kan de WPS optie in het menu zitten, en kun je WPS aanzetten met het printermenu. Raadpleeg voor de zekerheid de handleiding van je printer. Als je op de printer WPS aan hebt gezet, moet je ook op de router WPS aanzetten met een knop (of soms via een web interface). De apparaten zullen elkaar ‘zien’ en verbinding maken.

Printer met wifi aansluiten zonder WPS knop
Als je printer niet beschikt over een WPS knop, zal je toch op de een of andere manier het netwerk moeten selecteren, en een wachtwoord moeten invoeren om de toegang te krijgen tot het wifi netwerk. Als de printer ook geen eigen display heeft, moet deze altijd worden aangesloten op een computer om dit te doen. Dit kan vaak via een meegeleverde USB-kabel en software van de fabrikant. Bij printers met een display en een (scherm)toetsenbord is het mogelijk op de printer zelf het wifi toegangspunt in te stellen.

Printen via wifi
Als je eenmaal de printer hebt aangesloten op het wifi netwerk, kun je deze gebruiken om vanaf elk apparaat draadloos te printen. Vanaf een laptop of pc kun je de printer selecteren als een netwerkprinter. Je computer hoeft dan geen speciale drivers of software te installeren. Voor smartphones en tablets werkt het anders: je moet dan een app installeren. Alle grote printermerken leveren echter voor hun wifi printers apps mee voor ieder platform.

Printen via de cloud
Als je wifi printer compatibel is met Google Cloud Print of Apple AirPrint, dan is het ook mogelijk om met deze technologie te printen. Het voordeel van beide is dat er geen speciale software nodig is, ook geen apps, om vanaf ieder platform — web, een mobiel apparaat, of een computer — te kunnen afdrukken. Het nadeel is dat de systemen niet onderling uitwisselbaar zijn. Met een iPhone kun je bijvoorbeeld niet zomaar printen op Google Cloud Print.

Printer met wifi aansluiten zonder draadloze router
Het kan natuurlijk voorkomen dat een printer met wifi aansluiten op een wifi router niet mogelijk is, of dat je apparaat niet met dat netwerk verbinding kan maken. In zo’n geval kun je met sommige modellen toch draadloos printen. Om dat te doen, kun je de printer selecteren als wifi-toegangspunt (als deze modus aanstaat) en via speciale software draadloos afdrukken. Soms kun je voor de verbindingsbeveiliging ook de WPS knop van de printer gebruiken.