Gigabyte per seconden internet snelheid

Gigabyte per seconden internet snelheid

Coaxkabel Ziggo =
Uitpersen tot de laatste Gigabyte

Als Ziggo en KPN Nederland voorziet van snel internet

Hoelang kun je kabels blijven uitpersen?

Ziggo en KPN doen beide snelheid verhogen tot Gigabytes!
Als je a-technisch bent dan zal het lastig te begrijpen zijn hoe het kan dat je de kabeltjes kunt blijven uitpersen om tot hogere snelheden te komen zoals tegenwoordig 1 tot 10GB (Gigabyte) heel normaal is. 20 jaar geleden mocht je blij zijn met 5mb per seconden waar het nu in Megabytes al tot 10.000 mogelijk is, dus 10GB.

Hoe werkt het verhogen van de snelheid?
Om het simpel te houden benoem ik enkele voorbeelden die we wel kunnen begrijpen.
Stel: je leest deze zin, die je nu gaat lezen> Ziggo en KPN hebben snel internet! of deze zin > Zigo n kpn ebben nel intrnet!

De rode tekst is op zich ook goed lezen, maar hebben minder letters en daarom meer ruimte over, Dit soort systemen worden er ontwikkeld om data te kunnen verhogen. Moeilijke termen zoals FEC, SEC, NOISE, worden hiervoor gebruikt.

Het komt er op neer dat zolang het systeem de data kan lezen zoals wij de rode tekst kunnen lezen, dat het dan nog prima te doen is. Het systeem snapt zelf hoe de rode zin gecorrigeerd kan worden. En bespaard daarmee ruimte op de server waarvan wij internet krijgen.

Kortom een techniekvoorbeeld waarmee je de kabel heel ver kan uitpersen.

Kun je alsmaar blijven versnellen met internet?
Ja dat mogelijk, is deze benoemde techniek niet genoeg dan kan je nog tal van andere technieken toe blijven passen, het verschilt echter wel per soort kabel wat mogelijk is, DSL VDSL Bondingvdsl Xvdsl (Koper kabel) Glasvezel bijvoorbeeld werkt heel anders, en ook de coaxkabel werkt op zijn eigen manier. Niemand die zich er om zal bekommeren hoe het mogelijk is, maar wel fijn is het dat we weten dat het niet zal ophouden, en we steeds sneller kunnen.

Alles is eigenlijk op te lossen, mits je het antwoord weet. Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld het telefoongesprek van vroeger. Soms hoorde je ineens de buurvrouw door je telefoongesprek heen hoewel je met iemand anders aan het bellen was. (Interferentie probleem op de kabel) De oplossing is simpel zoals tegenwoordig elk kabeltje getwist is. Lopen draadjes parallel langs elkaar dan vormt het als een magnetische ontvanger en dat gaat erg storen, ga je de draadjes om en om twisten. Zie het als haarvlechten, dan vormt dit samen een stabiele lijn die zijn eigen signaaltjes mooi doorgeeft, maar ook geen last meer heeft van signaaltjes van anderen. (Toch zal 1 van de draadjes bij het twisten langer zijn dan de anderen, dat gebeurd nu eenmaal bij het soort van vlechten) Ook dit is op te lossen door een extra draadje er tussen te twisten. Dit wordt dan de spoeddraad genoemd. De spoed doet niets maar zorgt er wel mooi voor dat de kabels in feiten net zo lang zijn. Niets is zo vervelend dat je een telefoongesprek zou hebben en je moet 10 minuten wachten bij elke zin die je verteld..

Zo zie je dat techniek altijd wel vooruit kan gaan met iets wat al bestaat.

Toch zijn er meer mogelijkheden dan een kabel tegenwoordig. 4G 5G en satellieten.. Gezien alles commercieel is, zal het altijd wel een strijdt blijven of het nu koper kabel is of glasvezel, of een satelliet, zendmast is.

Ziggo hoeft zich overigens totaal niet druk te maken, 98% is glasvezel, waarna theoretisch gezien 30 Gigabyte wel haalbaar is in de toekomst op een kort laatste stukje coax. Veranderen ze dit stukje coax over 20 jaar? Dan zijn er wellicht niet te bedenken hoeveel Gigabytes extra te gebruiken op een simpele manier. Toch voorzie ik weinig redenen om dit voor nu te veranderen.

Speculatief met ergens inzicht