Wifi 6 is beter ghz

Beter of juist niet?

WiFi 6 = Beter bereik

Wanneer WiFi verbinding slechter wordt is innoveren belangrijk

Plannen voor efficiënte en toegankelijkere wifi 6 GHz in netwerkland
De non-profit organisatie Wi-Fi Alliance® komt met nieuwe benamingen om onderscheid te maken tussen de nieuwe Wi-Fi6-apparaten die op de markt komen, welke geschikt zijn voor het werken met 6GHz. Al een aantal jaren is men bezig om deze 6 GHz-band te reguleren zodat deze ook voor meer mensen beschikbaar zal zijn en eindelijk lijkt het bijna zo ver te zijn. Het gaat er hier om het identificeren van apparaten die gebruik kunnen maken van Wi-Fi 6. Dit houdt een aantal verbeteringen in, zoals hogere prestaties, de vertraging tussen het laden en tonen van gegevens verkleinen en hogere gegevens snelheden, uitgebreid tot de 6 GHz-band. Verwacht wordt dat de Wi-Fi 6E apparaten snel beschikbaar zullen worden nadat de betreffende regels zijn goedgekeurd. Belangrijk om hierbij op te merken is dat men graag ziet dat de Wi-Fi innovatie aan consumenten en bedrijven continue geleverd kunnen worden. Daar profiteren we natuurlijk allemaal van.

Wat bedoel je nu?
Dit klinkt natuurlijk allemaal hartstikke leuk en positief, maar waar hebben we het nu eigenlijk over? Allereerst is het goed om te weten dat Wi-Fi Alliance een non-profit organisatie is die Wi-Fi technologie promoot en ervoor pleit dat de producten die dit gebruiken ook kwalitatief over een bepaalde standaard beschikken. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat zij het doel steunen dat iedereen die gebruik maakt van WiFi-apparaten hier de nodige kwaliteit van mag verwachten. Deze organisatie bestaat sinds 1999 en is gevestigd in de staat Texas in de Verenigde Staten.

WiFi is een techniek die een belangrijke plaats heeft in genomen in de moderne maatschappij zoals wij die kennen. Het is een overkoepelende naam voor verschillende draadloze netwerktechnieken. Er zijn in de loop der tijd steeds meer verschillende soorten producten ontworpen die gebruik maken van WiFi. Denk bijvoorbeeld aan smartphones, laptops, desktops, tablets, printers, smart tv’s, digitale audio-apparatuur, digitale camera’s, auto’s en drones. Eigenlijk dus zo’n beetje alle moderne elektrische apparatuur.

Wat willen ze?
WiFi is er klaar voor om het snellere 6 GHz-Spectrum te gaan gebruiken wanneer dit wereldwijd beschikbaar wordt. Niet alleen zal WiFi-Alliance ervoor blijven pleiten dat dit extra spectrum beschikbaar zal worden voor WiFi-gebruiker, maar ook dat de bestaande apparaten zullen worden beschermd. Al langere tijd wordt WiFi gezien als een fundament wanneer we het hebben over het “Internet of Things”, welke een belangrijke aanvulling levert op het 5G-netwerk. Dit netwerk zorgt ervoor dat ook mensen in minder makkelijk begaanbare gebieden kunnen blijven communiceren met de rest van de wereld via de digitale snelweg. Doordat de communicatiemogelijkheden via internet op zoveel mogelijk plekken over de heel wereld steeds beter worden, is dit uiteindelijk ook simpelweg goed voor de economie. Handel drijven met consumenten of bedrijven die in het buitenland zitten, of zelfs op een ander continent, wordt steeds gemakkelijker en voor bijna iedereen beschikbaar.

Waarom wil men naar 6 GHz?
In de huidige maatschappij staat innoveren bekend als een continue beweging. Op ontelbaar verschillende vlakken zijn verschillende professionals bezig om hetgeen wat we hebben steeds beter proberen te maken. Zo ook het netwerk en de capaciteit daarvan. De capaciteit van het 6 GHz zal nog groter worden dan bij zijn voorganger en de efficiëntie van alle Wi-Fi 6 (en in de toekomst nieuwere versies) zal worden gebruikt. Wel is het goed om je te realiseren dat de Verenigde Staten hier een grote voorsprong neemt op de 6 GHz-markt. Maar ook Europa en de APAC-regio’s (Azië-Pacific: het werelddeel in of nabij de westelijke Stille Oceaan) zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor toegang tot deze band.

Met het steeds groter wordende aanbod van online video streamings-diensten en mogelijkheden in Virtual Reality is een hoge bandbreedte met een snellere gegevensdoorvoer een must geworden. De toekomstige WiFi 6E-apparaten maken gebruik van bredere kanalen en extra capaciteit om betere prestaties op het gebied van netwerk te kunnen leveren. Het gaat hier specifiek om drukke en dichtbevolkte gebieden waar veel mobiele gebruikers van hetzelfde netwerk gebruik maken.

Wi-Fi Alliance geeft zelf ook aan om toekomstige gebruikers van 6 GHz Wi-Fi te helpen apparaten te identificeren die deze werking ondersteunen zodra dit verbeterde spectrum beschikbaar komt. 6 GHz zal daarnaast de steeds groter wordende behoefte aan Wi-Fi aan te pakken zodat gebruikers, consumenten en bedrijven, dit op een prettige en efficiënte manier kunnen blijven gebruiken.

Waar te beginnen?
Op het moment dat 6 GHz beschikbaar is gesteld zullen naar verwachting de eerste apparaten consumenten-toegangspunten worden en smartphones. Pas daarna zullen de Wi-Fi 6E-toegangspunten in het bedrijfsleven worden voorzien van deze nieuwe band. Uiteindelijk zal de industrie volgen met te leveren applicaties, waaronder analyse van apparaten, onderhoud op afstand of eventueel zelfs het trainen van virtuele medewerkers. Daarnaast zal er ook in de wereld van de virtuele realiteit een heleboel kunnen worden uitgebreid, waaronder het beschikbaar maken van VR en AR voor zowel consumenten als ondernemers.

Meningen van anderen
Veel mensen uit het bedrijfsleven zijn erg positief over de aanstaande plannen van Wi-Fi Alliance en steunen deze organisatie dan ook enorm. Er wordt vooral gejuicht om het feit dat de toevoeging van 6 GHz WiFi een flinke doorbraak zal betekenen voor zowel consumenten als operators. Niet alleen is er meer capaciteit om meer en meer apparaten te kunnen ondersteunen, maar de snelheden zullen ook nog steeds toenemen. Het is de taak van producenten van producten om ervoor te zorgen dat iedereen met de best mogelijke kwaliteit gebruik kan maken van deze producten, op elk gewenst moment van de dag. Er zal, gelet op oudere WiFi-apparaten die nog steeds in gebruik zullen zijn, ook aanpassingen gedaan worden zodat ook deze niet vervangen hoeven te worden, maar mee kunnen draaien op de vooruitgang in netwerkland.

WiFi is de meest belangrijke draadloze technologie om deel te kunnen nemen aan communicatie met iedereen over de gehele wereld. Of je nu met je smartphone in je achtertuin in Almere zit, of op een loungestoel ligt te zonnen op een strand op Aruba, de draadloze communicatie is zo belangrijk geworden dat we niet zonder willen of zelfs kunnen. Buiten alle gemakken om is het daarnaast ook een flinke opsteker voor de wereldeconomie. Niet alleen de netwerkaanbieders kunnen hiervan profiteren, maar ook alle producenten van smartphones, laptops en alle andere apparaten die we nu en in de toekomst zullen gaan gebruiken welke gebruikmaken van WiFi. En zoals Albert Einstein zei: “Je kunt een probleem niet op hetzelfde niveau oplossen als het niveau waar het op was gemaakt. Je moet hier bovenuit stijgen naar het volgende niveau.” Dat is precies wat innovatie is.